Sambil surf internet dan mencari resipi yang best-best. Aku berkenan dgn 1 resipi nih.Ingat esok nak try buat. Saje nak share-share ngan korang. Ane tau, korang pun berminat gak ke?Huhuhu..
Daging masak kicap
-----------------------------
Bahan-bahan :
1 kilo daging goreng (hiris/potong kecil)
(I selalu beli daging goreng coz nak masak lauk ..senang empuk dan cpat lembut)
2 cili hijau & cili merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
2 bawang besar (kisar)
2 bawang putih (kisar)
kicap manis cap kipas udang
2 sudumkn rempah kari
1 sudumkn cili sos/tomato
2 bji kentang potong 6 (goreng dan ketepikan)
garam dan gula sekucup rasa
sedikit kacang peas
sedikit air
Cara-cara:
--------------
Tumiskan bahan kisar hingga naik wangi.Masukkan rempah kari dan gaul rata.
Masukkan daging gaul kesemua bahan hingga mendidih dan daging empuk.Letak cili sos & tomato sos..gaul sedikit dan tuangkan kicap manis dan sedikit air,garam & gula secukup rasa.Bila dah mendidih barulah masukkan kentang yg digoreng tadi bersama kacang peas.Gaul 3 minit dan sehingga kuahnya agak pekat sedikit..kalau tak suka pekat bole tambahkan air.Akhir sekali matikan api dan di hidang kan.
Selamat Mencuba....
Daging masak kicap
-----------------------------
Bahan-bahan :
1 kilo daging goreng (hiris/potong kecil)
(I selalu beli daging goreng coz nak masak lauk ..senang empuk dan cpat lembut)
2 cili hijau & cili merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
2 bawang besar (kisar)
2 bawang putih (kisar)
kicap manis cap kipas udang
2 sudumkn rempah kari
1 sudumkn cili sos/tomato
2 bji kentang potong 6 (goreng dan ketepikan)
garam dan gula sekucup rasa
sedikit kacang peas
sedikit air
Cara-cara:
--------------
Tumiskan bahan kisar hingga naik wangi.Masukkan rempah kari dan gaul rata.
Masukkan daging gaul kesemua bahan hingga mendidih dan daging empuk.Letak cili sos & tomato sos..gaul sedikit dan tuangkan kicap manis dan sedikit air,garam & gula secukup rasa.Bila dah mendidih barulah masukkan kentang yg digoreng tadi bersama kacang peas.Gaul 3 minit dan sehingga kuahnya agak pekat sedikit..kalau tak suka pekat bole tambahkan air.Akhir sekali matikan api dan di hidang kan.
Selamat Mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan