Isnin, 27 Disember 2010

Hooray!!

Lama sudah tidak update blog.Windu rasanya. Nih baru ada masa nak taip in something for ya guys!Ye la..streamyx kat rumah buat problem.Lembab nak mampus. Sekejap dapat, sekejap tak. Tension aku dibuatnya!!

Kat opis plak, kerja tak habis-habis. Kalo dah kate kerja, memang bekerja jer la. Mana ada masa nak selak benda-benda lain. Lagi plak, dah akhir tahun nih. Lagi bertambah-tambah kerja yang ada.

Tetiba hari nih....

Bos tak datang!Hoooray!!

Kerja dah habis!Hooray!!

Mood tak ada! Hooray!!

Mata mengantuk!! ZzZzZzz.......

Tetiba sedar balik, ada mata yang spy on me...

Ah, peduli!Dah akhir tahun...

Tunggu new year untuk azam baru...............................................

Rabu, 8 Disember 2010

Pity papa!

This is my first time blogging through my phone instead of using my 'lappy'. Testing..testing..testing..

Punye lah lembap aku nak taip sesatu dalam hp nih.Tapi diakibatkan kemalasan yang tahap maksima utk buka 'lappy' dan sementara mata nih nak lelap, aku godek-godek dlu hp nih. Dan nyata, aku lagi prefer to use 'lappy' dr hp di jariku ini. Atau sebenarnya keinginan utk beli ipad atau tablet tuh membuak-buak.GoSH!!I wish to have it now!huk..huk..huk

Ok.,lupakan kejap kisah ipad idaman.Nanti aku story lebih in next blog yak!

Skang mau story about papa. He badly injured his knee akibat main futsal last night.Pitty him.Nasib ada tok nek kedah. Ble gak urutkan lutut dia yg terkeluar tuh!Kalo tak,sure kena guna tongkat sakti la nih. Itu pun gagahkan diri gak berjalan-jalan gi menara kl and tasik titiwangsa td.

Bila balik and nak urut dgn tok for second time (sepatutnya 3 kali), kepala lutut papa kuar balik. Adei! Cian papa! Terjerit-jerit and berair mata die kena urut dgn tok. Hopefully he will getting better tomorrow and stop awhile from playing futsal. Cukup2 lah tuh..cari sport yang tak menyakitkan cam bowling or badminton,ok tak papa? Boleh gak mama tumpang sekaki..Hehe!

Jumaat, 26 November 2010

Windu!!!windu!!windu!!

Hooray!!Berakhirnya mesyurat di Langkawi
Tak sabar rasanya nak balik
dan peluk cium
amin & bismi kuat-kuat

bismi

amin

Khamis, 18 November 2010

Firenzzi Garment Steamer (CVS)


Antara benda yang aku teringin nak beli sebab
menyenangkan kerja aku di rumah.
Currently guna iron yang takda wayar berjela-jela...so senang nak iron baju.
Tak yah tarik-tarik wayar. Just tunggu iron tuh panas jer,
ko dah boleh iron baju dengan senang hati.

Tapi bila dapat tau ada lebih canggih dr iron aku skang,
mula lah perasaan membuak-buak nak beli..
Nafsu..nafsu...I really need this one!
Senang nak iron baju kemeja dan seluar slack papa
Tak yah susah-susah nak buat side
Tenyeh jer baju and seluar tuh sampai licin
kan..kan..kan...

Meh sini nak share skit pasal Firenzzi Steamer nih..

It's Time to relax.......
With the advance of new technology and innovation, your household appliances should assist you to do more with shorter time. At FIRENZZI, we understand the importance of efficiency and durability that is why each our products are designed for specific uses to help you ease out those cumbersome household chores with efficiency.

With FIRENZZI, you can now feel more relax, by looking forward to hassle-free ironing experiences for sure, that will improve your quality of life for you and your family.

WHY SHOULD I NEED TO OWN A FIRENZZI GARMENT STEAMER?
When it comes to ironing for fabrics and delicates materials, I feel more relax to iron out without worry about my garments caught with burnt marks like most traditional steam irons used to happen again and again!

The FIRENZZI Garment Steamer is a complete solution to all your ironing needs. With high power bursts of steam, the FIRENZZI Garment Steamer will help you ironing out those hard areas to reach with the cool touch handle coming with full complete accessories together!

FIRENZZI Garment Steamers are designed for ironing all types of fabrics to delicate silk. It protects and safe guard your garments from burnt marks and does not fade your colours. The high power steamer functions help you to iron your clothes without removing it from its hanger or the trouble of setting up your ironing board. Beside, our modern designs even come with easy-roll castors that help you move easily and store your FIRENZZI Garment Steamer anywhere you want!

HOW DOES THE FIRENZZI GARMENT STEAMER OPERATE?
FIRENZZI Garment Steamers are user friendly. Just fill up the water tank and the power button to ON and a continuous flow of steam will be generated in less than 45 seconds. When the water level is low or water is shortage, refill the water bottle with fresh tap water.

Empty any excess water in the base and bottle when the steamer is not in use. This will prevent the growth of unwanted minerals in the water bottle to build-up in the base of the steamer. FIRENZZI Garment Steamers are suitable to use for garments, curtains, fabric materials, bed sheet and even toys too!

HOW DO I USE A FIRENZZI GARMENT STEAMER?
Grasp the techniques of steaming with our guidelines below and you will understand why it is so easy to ironing out with a FIRENZZI Garment Steamer! Please read the instruction manual carefully and follow the step to iron out with the complete accessories provided to suit the following areas with the feeling of relax and hassle-free!

That's what Firenzzi Garment steamer promised!

WHO SHOULD USE A FIRENZZI GARMENT STEAMER?
From laundry shop, boutique owners, hotels and as well as home mother's care, everyone now can enjoy the convenience and ease of ironing out with a FIRENZZI Garment Steamer.

Designed to elevate the ironing experience, FIRENZZI Garment Steamers will let you SAY GOODBYE TO OLD TRADITIONAL IRONS and enjoy a hassle free of handling the ironing experiences today!

Haa..betul tak aku cakap menarik
Tak yah risau lagi pasal baju terbakar ke baju tak licin
Papa...mama nak nih!
huhuhuhuh...botak laki aku..
hahahaha

MC Pressure!

Hari nih aku amik MC. Memang betul semalam aku ingat nak sesaja MC tanpa sakit tapi dengan kuasa Tuhan, aku bebetul sakit hari nih.. Aisehmen, kena plak selsema yang agak teruk dengan mata aku merah sebelah..Isk..sungguh tak selesa. Ditambah plak dengan migrain sebelah kanan kepala. Lagi pressure!

Tambah lagi pressure..........................

dengan doktor yang 'check' aku tadi...

Doktor: Awk sakit apa?

Aku: Saya kena selsema. Maybe jugak sebab resdung

Doktor: Okies.Nanti saya bagi ubat...

Time tuh, aku cam terpinga-pinga gak la. Dah la tak check apa2. Tanya sakit apa lepas tuh terus bagi ubat. Isk..isk..isk...punyela senang doktor nih. Keje simple jerk tapi dapat duit riban-riban every month...Kalo tak kerana aku nak resit MC tuh, dah lama aku pergi farmasi jerk beli ubat.

Rabu, 17 November 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha


Selamat Hari Raya Aidil Adha
Andai ada kesalahan aku dan keluarga
mohon maaf zahir dan batin

Alhamdulillah,
raya tahun nih dapatlah
korban seekor lembu untuk anak-anak
Semoga Allah murahkan lagi rezeki
aku dan keluarga
Amin....



Sabtu, 13 November 2010

Congratulation!


To Adik a.k.a Arina a.k.a baby sitter amin

Congratulation dear
for your excellent 5A's UPSR result
Hebat anak buah aku nih..
Keep it up!

dan
hadiahnya ialah........



Thanks to ibu and kak yus
kerana berjaya memujuk adik memilih
canon 550d dari nikon d90..

and abang yen
sebagai advisor camera

dan yang paling penting
dan yang paling utama
AYAH
kerana sponsor hadiah nih
hehehehe...

Vietnam Soon!!

Baru jer hari tuh, aku and bos aku berborak pasal Philippine and Vietnam. Saja jerk la tanya dia coz bos aku nih consider banyak lah travel atas urusan kerja-kerja dia. Syok kan kalo dapat kerja sambil travelling tempat orang. Bak kata orang 'jauh perjalanan, luas pemandangan'. Ntah bila lah boleh dapat kerja cam tuh? Syarikat agensi pelancongan? May be kan.....:P

For my bos, antara Philippine and Vietnam ada baiknya ko pergi Vietnam in term of SHOPPING la. Barang kat sana sangat murah but one thing yg tak berapa best, korang akan senang kena tipu kat sana especially pasal teksi dan juga pertukaran wang. Kalo boleh, time nak shopping tuh, korang kena bagi duit 'ngam-ngam'. Kalo korang bagi duit besar, alamatnya musti ada yang tak cukup atau dia tak bagi pun duit balik.Isk..isk..isk...nih lagi horror dari Indonesia. But kalo in term of 'night life', Philippine is the best especially the entertainment part cam music and culture. Mengikut citer my bos, there is one place near the beach where you can see and hear variety of music. Contohnya, ada 1 part kecil yang mainkan lagu rap, ada small part lagi yang main balade dan macam-macam la. Bagi peminat music, tempat nih cam heaven utk ko cari ilham music. Cam menarik kan?

Then time balik kerja, aku dengan 'excited' nya story kat Papa pasal Vietnam and Philippine. Ada gak citer tuh aku tokok tambah. Nak jadikan citer bertambah menariklah kan??Hahaha...nakal tak?

Tetibe yesterday....TADAAAAAAAA!!!!!Papa kata dah book tiket ke Vietnam untuk next year vacation!!HOOORAY!!Thanks Papa!!Nanti Mama belanja hotel plak kat sana...

So pada korang yang dah penah pergi Vietnam, which hotel should i book ek?Cadangkan la tempat-tempat menarik yang aku boleh pergi sekali...;)


p/s: Ada my friend yang cadangkan Rex Hotel? Okies tak?

Patiently waiting for you respond. Thanks kengkawan



Isnin, 8 November 2010

Sanctuary Resort, Cherating

Waduh, baru jer habis bengkel sessi malam utk day 1. Penat tok sah cakap la. Penat dalam kereta tak habis lagi. Dah kena dengar info bengkel. But still, walau penat..dapat gak maklumat berguna mengenai sistem yang aku tak tahu hujung pangkal sebelum nih. Kind of 'wow' jugak la coz banyak rupanya 'kerenah' yang perlu dibuat utk membuat sesuatu sistem tuh. Sebelum nih, aku hanya belajar basic jerk kat U. Nasib diri ini tak memilih profession 'programmer'. Kalo tak, mau botak jugak kepala nih. Hehehe...But as a whole, this 1st bengkel was just a 'warming up' session. Yang 'PANAS' mungkin di hari esok.

Actually nak cerita pasal tempat yang aku kursus nih which is locate at Sanctuary Resort, Cherating. Tadi tuh introduction jerk, ble? Tempat dia not bad at all. Even dia hanya apartment 3 start or 4 start (tak berapa pasti tang tuh), but the facilities is OK and most of all the food was delicious especially bubur kacang I had just now for supper. Super sedap sampai tambah 2 kali. Nak tambah kali ke-3, malu plak ngan orang lain.Hahaha...Yeah!For me, janji makan sedap dah senang hati.

I got to stayed with my 2 kids, 2 anak buah, mother in law and a brother in 3 bedroom and 3 bathroom apartment. Sungguh selesa. Puas hati dari tidur kat hotel yg 5 start hotel. Plus yang special ada dapur yang kitorang boleh masak. Penting tuh coz esok planning nak beli ikan fresh kat kg nelayan..Perut nih dah kebulur nak makan makanan fresh plak. Asyik hadap makanan yang dah usia 1-2 weeks, perut pun jadi muak. So tomorrow our main mission is to buy super fresh fish yang akan dicari oleh my mother in law and brother. Sadly I cant join them coz tomorrow morning dah kena hadir bengkel lagi. Tapi takpa, mak will save some for me. Itu sudah musti!! Oh lupa nak inform, aircorn dalam apartment nih sungguh sejuk yang membuat aku 'thumb up'. Wah..so cozy!Bila masuk jerk apartment, mata nih pun mula la nak layu. Tuh la yang dinamakan work+holiday. Sesambil bekerja dapat gak merasa holiday dengan family. Best2!Thanks to my bos yang send me to this bengkel and allow me to bring my family along...;) TQ Bos (bukan bodek yak, HONEST).

The sale person who recommend me this hotel which is Kak Ita sangat-sangat helpful and very nice person. Boleh give and take. Either my part or her part, janji dedua parties happy even memula tuh ada certain yang dirancang tak menjadi. Thanks Kak Ita!You're such nice person indeed. Semoga murah lagi rezeki akak. Lupa plak 1 perkara, this resort have FREE WIRELESS. Tak ada charge. Sangat la suka pada aku yang tak ada broadband nih.

Jadi to all, I recommend this resort to you if you're planning to have a happy and sempoi holiday in Cherating. Im not demanding person but if you can get better than a hotel, why not you give it a try staying in this resort. Thumb up to the FOOD..Makan jerk keje aku nih..Isk isk isk



Ahad, 7 November 2010

Becok betul!

video
video

Bismi dah mula nak bercakap..
becok tul mulut die...
guuu...gaaa...baa...
petuanya: kena selalu bercakap dengan anak
sejak dari dalam perut lagi..
baby die paham dan dengar apa yang kita kata
jadi sentiasa communicate dengan dia
dan dia akan cepat respond pada kita

Macho and Sweet

my sweet Mamy

my macho Abah

Tadi abah & mamy called dari Kota Mekah..
Jadi sangat excited and happy dapat dengar suara diorang
Sebelum-sebelum nih kami ber message jer..
Lepas tanya2 khabar and how's their umrah/haji and letak phone
Tetiba air mata berderai...
YES!I terribly miss Abah & Mamy
and at this moment
I realize how I love and miss them so much
mengalahkan sayang kat hubby sendiri, ble?huhu
Semoga Abah & Mamy mendapat haji mabrur..
Adik doakan agar abah & mamy
selamat pergi dan selamat kembali ke tanahair..
Insya Allah

us with Abah


Sabtu, 30 Oktober 2010

Our 3rd Anniversary

Sedar tak sedar, sudah 3 tahun Mama menjalani bahtera perkahwinan bersama Papa tercayang. Dan Alhamdulillah, hasil perkahwinan kita telah dikurniakan 2 orang cahayamata yang sangat menyenangkan dan menghiburkan hati, Muhammad Yushairil Amin & Bismillah Humairah. Anakanda berdua adalah harta yang sungguh berharga buat Mama & Papa. Mama harap anak-anak Mama akan membesar menjadi insan yang soleh/solehah dan berjaya dalam kehidupan. Insya-allah, Mama & Papa akan buat yang terbaik untuk anak-anak kami.

As for Papa....

12 years ago merupakan moment yang Mama tidak akan lupakan dan Mama bersyukur sesangat kerana dapat berjumpa dan mengenali Papa. Walaupun banyak dugaan dan badai dalam tempoh perkenalan kita yang agak lama tapi kita berjaya juga harungi bersama. We manage to get through all this, Papa. and Yes, KEPERCAYAAN amat penting dalam sesuatu perhubungan.

Semoga perkahwinan kita berkekalan sehingga ke akhir hayat. Zaman muda dan zaman tua Mama hanya untuk Papa. Susah dan senang Papa, Mama akan tempuhi bersama. I will spend all my life with you and our childrens.

For me,

' Hidup hanya sekali, Mati hanya sekali, Cinta hanya sekali dan Kahwin hanya sekali'

Itulah Mama akan pegang dan Mama harap Papa pun begitu juga.

Love you Papa...<3<3<3


Majlis Tahlil dan Doa Selamat

Salam semua
Jemput family & kengkawan semua
ke rumah saya beralamat:
No. 383, Lorong 14,
Taman Acacia,
Garden City Homes
Seremban 2, N9
sempena Majlil Tahlil dan Doa Selamat
utk kedua ibubapa yang akan menunaikan haji
tidak lama lagi..
Mohon ampun diminta
andai ada salah silap dari kami sekeluarga

Ahad, 24 Oktober 2010

November

November...
gonna be my jejalan month
Insya allah

Location??
Cherating and Penang

Here I come

Khamis, 21 Oktober 2010

Not so 'Cool'

Starting a new life with a new environment at work
So far, Im very happy with it
But
leaving Amin & Bismi at home
was not a 'cool' part
sangat sangat tidak 'cool'
dan bertambah tidak 'cool'
if i send them to the nursery
which is NEVER...
At the moment, my mother in law took care of them
which make me feel sangat LEGA
but not for very long until I get my own maid
Insya allah this early November...


Jumaat, 1 Oktober 2010

Tertidur Sudah!

Akibat penat bermain dengan Along Amin, Bismi tertidur kat dalam walker...Hehehe..macam-macam keletah anak-anak aku nih...Tengah syok-syok main dengan dia, tetiba 'ZzZzZZzzZZ'... Along Amin dia pun buat muka pelik sambil cakap 'Mama,Papa..adik do(tido)'. Tengok kat bawah nih, Amin cam berfikir kenapa adik dia tetiba tidur..Bila Amin kejutkan Bismi, Bismi buat 'dek' jerk. Cian plak tengok dia cam tuh. Papa angkat & tidurkan dia dalam katil baby. Bismi..Bismi...

Isk..isk..isk..adik aku nih
Kita nak ajak main, dia tido plak

Lena anak mama tidur
zzZzzZZzzzZ

Khamis, 30 September 2010

Klinik 1 Malaysia

Skang nih musim demam, batuk & selsema for amin and bismi. Cuaca pun tak menentu. Bukan takat bismi & amin jerk, mama dia pun asyik kena selsema tak sudah. Tension tul!

Dah 3 kali pergi klinik(klinik biasa, klinik pakar, farmasi).Semua 'tak lut'. Masih lagi sakit. Last-last, chak suruh pergi Klinik 1 Malaysia kat Taman Gombak Permai. Murah pun murah dia kata. Jadi, mama pun bawak anak-anak kat klinik tuh. Wah!!Memang betul murah la..doctor bagi ubat batuk, selsema & demam. Nak tau baper??? RM 1 sahaja utk semua..Jimat dari aku bazir duit ke klinik yang belum tentu sembuh penyakit.

in front of Klinik 1 Malaysia

Nyata, lepas 3 kali makan ubat Klinik 1 Malaysia, anak-anak mama makin sembuh. Not bad gak ubat dia. Thanks to the doctor and staffs. ;)


Selasa, 28 September 2010

Sabtu, 25 September 2010

Kena Tinggal...:(

Huk...huk...huk...
Saat & ketika ini
Miss bangat kat papa
Walhal baru jerk kena tinggal OK!

Papa kena pergi Indon for 4 days
Sejak kahwin
nih first time aku kena tinggal sebegini lama...
:(:(:(

Manja terlebih kan??Gedik kan??
Whutever u want to says??
Memang aku MANJA!!!

Tak sabar jumpa papa this Tuesday...
Counting up seconds, minutes & hours..
to meet him <3<3<3

Rabu, 22 September 2010

First Raya

My first 'hari raya' did not turn up well. Tokbak has left us. It is full of tear and sadness. But we faced the fact that ' segala benda yang hidup, pasti akan mati' & 'dari tanah kita dijadikan, kepada tanah juga kita akan kembali'. It's just we dont know the time & when we are going to die.

If you ol' having ketupat, rendang, lontong, soto etc (yummies food) during hari raya., I end up with only a glass of hot milo (2 in1) and a 1 macam kuih raya. Even abah brought rendang ayam and lemang from N9 (thanks to wan mon..ingat gak kat kami!), but my appetite is totally gone...even rendang n9 memang sedap gile!! Akibat semua tak ada appetite, kami sedekahkan lemang & rendang (plus duit raya skali!)tadi ke pekerja-pekerja hotel yang tak balik raya. Punyelah suka depa!

a glass of milo and kuih raye on
my first hari raya

Sebelum ke rumah Aunty (for solat jenazah & bacaan yasin), kami sempatlah bersalam-salaman kat 'lobi hotel'. First time dalam sejarah family, kitorang bermaafan di lobi hotel dan second time, kitorang beraya di hotel (first time di Mekah). Ingatkan kami sekeluarga jer yang buat cam tuh. Rupanya ada lagi family yang cam tuh jugak (antara yang aku kenal, family CEO Maybank.Kebetulan! Diorang pun stay kat hotel yang sama sebelum beraya kat umah sedara).

Sesi bermaafan between me and mommy

As for baju raya, suppose amin, papa & me wearing punjabi clothe & kurta (bismi takda saiz. Jadi mama belikan gaun comel jerk). But 'things' happen, so we are not well prepared for 'baju melayu' or should i say 'baju raya'. Hangkut baju yang mana sempat jerk time emergency. But we're going to have formal picture in our punjabi clothe soon. Nanti I upload ya yang!

Muka ala-ala kadar kami sekeluarga di pagi raya
From left: fadly, bismi, bibik, me, mommy, abah, papa, amin & abg Shahrul
My mum yang paling emotional & sad that morning :(
and me trying to be happy as I could to cheer others..

After finish with the funeral, we decided to have a rest at the hotel since we did not have enough sleep especially mommy. She stayed all night and took care of tokbak at hospital before he passed away.

At night, we're have tahlil at Aunt's house. Many friends & relatives were there..and some of them,turn up to be sooo different. (yelah, mana tak nye..lame gile tak jumpa diorang). Dulu kecik-kecik, skang dah besar panjang...jadi makin lawa, makin hensem...ada yang dah keje, yang habis belajar..dan macam-macam la. Rasa macam 'jejak kasih' plak. Yet, aku suka dengan 'family reunion' nih even ada gak family aku yang aku sendiri tak kenal. Indirectly, ia membuatkan aku kenal lebih rapat lagi family belah mommy which aku memang jarang gile jumpa diorang unless kalo ada function-function family yang penting.

As a whole, me & mommy especially trying our best to control our emotion & trying to be happy back to normal. Even kekadang my mum suddenly cakap 'adik, mommy skang dah jadi yatim piatu.Takda mak dan takda ayah nak mengadu.' (which make me sedih gile nak dengar). But mommy, you have abah, me, menantu and cucu-cucu. We gonna make you always happy.:D I love you mommy & abah!!

Jumaat, 10 September 2010

Al-Fatihah

Al-Fatihah buat arwah tokbak yang telah pergi ke rahmatullah pada 1 aidulfitri 2010, jam 6.30 a.m tadi. Semoga roh tokbak di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Ini merupakan suatu kehilangan yang sangat besar buat aku sekeluarga. Sudah tiada orang yang tertua dalam family (tokbak is 100 years old). Sudah tiada orang untuk dengar kisah-kisah askar dulu. Sudah tiada orang untuk bercerita tentang ilmu keagamaan. Sudah tiada orang untuk berlawak mesra di meja kopi pada waktu pagi. Sudah tiada lagi orang yang tunjuk tumbuk kat amin setiap kali amin bawak lari tongkat tokbak. Sudah tiada lagi orang untuk merajuk dengan anak-anak dan cucu-cucu. Sudah tiada lagi orang untuk kita suap setiap kali ada family dinner. SEMUA KINI TIADA LAGI.....Im gonna miss tokbak so very much. He's the only grandfather i ever had. Tiada lagi nenek. Tiada lagi tokbak untuk aku panggil. Tiada lagi tokbak untuk aku salam setiap kali sampai rumah.

Yang PASTI, hari raya kali nih merupakan salah satu kisah sedih dalam hidup aku dan setiap kali Hari Raya, aku PASTI teringat kat tokbak.

Al-Fatihah.....................

Isnin, 6 September 2010

Roh di bulan Ramadhan

Sajer nak share ngan korang 'info' dari email papa.

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon
kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang
ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah
kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada
penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak
dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan
terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah
pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan
pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan
ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka
lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan
sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan
mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz
dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan
bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa
hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah
bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat
bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang,
yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah
daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus
ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang
bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Bila bace info nih, suddently aku teringatkan arwah tokmak, wan, atok, zack, kak anggerik dan juga adik aku, Yusrina Diana. Banyak kenangan bersama mereka. Dan mereka juga yang paling
rapat dengan aku especially arwah tokmak,kak anggerik & adik diana.


I really miss them so much. Kalau lah mereka masih ada............

Al-Fatihah........

Selamat Hari Raya


Tak lama lagi bulan puasa pun akan berakhir
& bulan syawal akan menjelma

Jadi aku sekeluarga ingin mengambil kesempatan ini
untuk mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Andai ada terkasar bahasa, terguris di hati
Maaf Zahir & Batin

Jemput-jemputlah datang beraya di rumah.
Tarikh open house akan diberitahu kemudian.

Open house kampung is on 26 Sept 2010
bertempat di Dewan Kuala Klawang, N9.
Kalo dah dokek tuh, singah2 lah.


Sabtu, 4 September 2010

MATTA Fair 2010


Matta Fair is coming again..
Tomorrow akan ajak papa pergi PWTC
I really need a HOLIDAY!

Rabu, 1 September 2010

Not Feeling Well

Amin tak berapa sihat sejak 2 hari lepas. Dia kena fever, flu & cought. Jadi dah 2 days, me & papa didnt have enough sleep. Kejap-kejap jaga sebab amin menangis tengah malam. Nasib Bismi tak meragam sekali. Bila nak bagi makan ubat, Amin 'memberontak' (lari & nangis 1 rumah plus dia dengan sengaja akan muntah). Adei..pening kepala dibuatnya. Mama & papa terpaksa 'tag team' nak bagi Amin makan ubat. Papa kena pegang Amin kuat-kuat while mama plak kena pancit ubat masuk dalam mulut Amin. Memang terasa macam kejam plak sebab paksa Amin makan ubat. Tapi nak buat camana..tu jerk la cara nak kasi Amin cepat sihat.

Alang-alang kitorang pergi melawat Kak Ja kat Hospital Al-Islam Kg. Baru semalam, kitorang buat skali medical check up kat Amin. After check up, doctor suggest nak masukan 'ubat bontot' (ubat demam). Papa agree jer memandangkan Amin memang susah nak bagi makan ubat. Asyik muntah jer. Yang bestnye, after 2 hours demam Amin terus lega. Suhu badan pun dah normal. Pelik kan?Nak kena keluar duit & jumpa doktor gak, baru penyakit cepat reda. Kalo makan ubat farmasi, lambat plak reaction nya. Apa-apa jerk la, janji Amin sihat.

Since 2 days ago gak, line streamyx at home is soo S**K. Bikin marah jerk. Please TELEKOM, buat kerja elok-elok skit. Kang slah haribulan, aku tukar broadband balik kang.

Rindu plak kat FB. Banyak message yang perlu dijawab. Then, tetiba aku tergelak besar bila terbace kat Walls, ada orang cakap 'Awak ni artis kan????' Hahaha..beb, celah mana plak aku jadi artis nih..

Nak kata berlakon, sekali jerk seumur hidup. Itu pun masa darjah 6 kat depan perhimpunan di mana (ceh, di mana plak) aku menjadi tuan puteri Si Tanggang. Mudah jerk berlakon tuh, buat gaya lembut-lembut skit & tetiba jadi batu. :P Hehehe..

Menyanyi? Memang aku suka menyanyi. Pernah dulu waktu kecil-kecil. Andy Yunus (arwah bapak Andrian atau Rian Band) pernah offer jadi penyanyi kanak-kanak bersama anak-anak dia (fifi, abg rian & fitriah) tapi mamy tak bagi sebab tak nak anak dia hanyut dalam dunia artis. Ha..kalo korang nak tau, diorang nih memang rapat dengan aku dulu. Tido, makan, bermain, bercuti semua bersama-sama. Then, since aku pindah dari Bangsar ke Gombak kitorang dah makin jauh & bawak haluan sendiri. Yang aku still contact is with Fitriah. Itupun, time aku nak dekat-dekat kahwin. Kebetulan, Fitriah jadi gf kawan adik aku. So kitorang meet balik selepas berbelas tahun tak jumpa.

Apa pun, cuba lah bayangkan kalo aku jadi penyanyi sekarang? Confirm korang tutup semua radio & tv nye..Hahaha...


Jumaat, 20 Ogos 2010

Masakan version Papa

Time bulan pose nih, papa & mama tag team memasak kat dapur. Papa jadi chef while mama jadi pembantu nya. Jemput makan semua...nyummy!Nih belum masuk dessert dia..lupa nak ambil pic. Simple tapi mengenyang utk kami.

tempura

ikan bilis masak sambal petai


Sleeping 'Bam-Bam'

This is one of my hobbies...Suka sangat tengok amin & bismi tido. Nampak nyeyak jerk. Kekadang jeles tengok diorang tido sebegitu. Sambil-sambil tengok diorang tido, mama suka usap-usap rambut & main bisik-bisik kt telinga anak-anak mama. Cayunk anak-anak mama.

Khamis, 19 Ogos 2010

Buka Puasa di BaYou

Berbuka puasa secara buffe' di BaYou, Alamanda Putrajaya is a 'thumb up'. Puas hati makan. Macam-macam ada. Ada masakan melayu, western, bakar-bakar, indonesian (which is bibik pun suka..banyak aku tengok dia makan gado-gado) & yang menjadi favourite aku & papa is japanese food. Banyak kali kitorg interframe kt section tuh sampai chef yg masak tempura tuh pun kenal muka kitorang. Huhuhu...(lantak lah dia nak kata kitorg 'melantak' ke tak. Yang penting perut kena kasi kenyang). Dan sambil-sambil makan tuh, kita dihiburkan & dimeriahkan dgn muzik & tarian kebudayaan. Jadi tak busan sangat. Adalah jugak benda nak dengar dari senyap sepi jerk.

Lepas makan-makan, kitorang lepaskan amin main dengan balloon nye. Belum sempat amin nak buat belon besar, ramai dah 'peminat' yang datang berkeromon kat amin. Wah!Banyak peminat anak mama nih ek..Heehehe...tengoklah tu keletah diorang. Mak ayah budak-budak nih pun dapat makan dengan aman lepas amin bawak kuar belon dia. Taklah bebudak nih busan. Boleh gak kejar-kejar & letupkan belon amin beramai-ramai.

Mari datang dekat...
Jangan malu, Jangan segan

Cepatlah amin buat belon..
Lambat lah...:P

Jumaat, 13 Ogos 2010

Alkisahnye Veer...

Hari-hari Amin main bola...

Hari-hari Amin tengok Veer...


p/s: Skang nih Barney dah dilupakan. Tukar cite Hindustan plak.
Waduh-waduh anak ku...bertukar citarasa plak. Masuk kali nih
dah 11x mama tengok Veer. Siap boleh hafal dah script dia...
Nih effect dari aku tgk Box Office kat Astro last month.
Amin...amin...amin...



Khamis, 12 Ogos 2010

Happy Birthday Papa!


I am so lucky to have a husband like you.

Every year with you is better than the last.

Happy Birthday Dear!

Hanging out with you is still my favorite thing to do.

Happy Birthday to my partner and my best friend.

My love for you grows and grows with each passing year.

You are still the man of my dreams.

I can't imagine living without you at my side.

Growing old with you is one of my favorite things to do.

A husband like you is the frosting on the birthday cake of life.

Happy Birthday to the love of my life.

Happy Birthday Sayang...

Happy Birthday Papa...

Muax..muax...muax...


Rabu, 11 Ogos 2010

Selamat Berpuasa

Hopefully tidak terlambat untuk aku ucapkan

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
&
Selamat Berpuasa
kepada family & friends.

Jika ada kesilapan & kesalahan,
aku mohon maaf dari hujung rambut ke hujung kaki.

Semoga Ramadhan ini diberkati..

p/s: for the 1st Ramadhan, sempat gak masak utk papa ketam masak cili api, tempe goreng, ikan masin & sayur campur goreng telur...nyummy! Esok tak tau plak nak masak apa??Hurm..any ideas??

Jumaat, 6 Ogos 2010

Happy Birthday ABAH!


Hope lovely surprises are coming your way
To make your Birthday a wonderful day

Smiles and laughter, joy and cheer
New happiness that stays throughout the year
Hope your birthday brings all these and more
Filling life with surprise and joys galore!

So on this very special day
I would like to say to you
I hope you'll always find happiness
In whatever you may do.

Another candle on your cake
Well there's no need to pout
Be glad that you have strength enough
To blow them all out!

HAPPY BIRTHDAY ABAH!!

WE LOVE YOU SO VERY MUCH!!

MUAH...MUAH..MUAH

Puasa punya pasal!

Start minggu nih, mama & papa pakat dua orang nak berpuasa. Thanks papa sebab nak temankan mama berpuasa jugak. At least, mama tak keseorangan. Ada jugak orang nak temankan mama sahur & berbuka. Cam biasalah, bila dah berpuasa nih..nafsu nak makan punya la tinggi (bukan NAFSU lain OK!!). So kitorang decide nak makan makanan Jepun. Nyummy..memang Japanese foods tetap menjadi 'POJAAN' kitorang.

Sampai licin aku makan..tuh blum side order lagi

Sempat posing sambil bersantap..
Nyum...Nyum..Nyum...

Meh sini..mama kepit Amin!!

p/s: Thanks Papa!Belanja mama makan..nanti belanja lagi ek?


Bismi already 3 month


My little lalink, Bismi already 3month old. Apa ek yang Bismi bole buat:
  • Ikat rambut!!Yey..mama la yang paling happy sebab rambut Bismi dah ble ikat. Lepas nih, mama boleh letak clip cantik-cantik kat Bismi.
  • Bismi dah pandai merajuk. Kalo mama or papa layan along Amin lebih skit, dia akan merengek merajuk.
  • Bismi dah pandai gelak besar kalo orang agah dia.
  • Bismi dah pandai gurau dgn Along Amin.
  • Bismi tak suka pakai losyen kat muka. Isk..isk..isk setiap kali lepas mandi, kalo mama letak jerk losyen kat muka, sure Bismi mengamuk 1 rumah...wek!!tapi mama tak peduli..mama letak jugak sbb nak kasi pipi Bismi lembut OK!
  • Bismi suka jejalan dgn mama. Kalo mama jalan kat shopping complex, diam jerk sepanjang jalan.
  • Dan yang masih tak berubah....BISMI MASIH KUAT TIDO LAGI...ZZZzzZzzZ

Khamis, 5 Ogos 2010

Buaya di Port Dickson

Sangat lah takut bila dapat tau ada buaya kat Port Dickson. Sebelum nih dengar khabar-khabar angin jer. Jadi nak percaya & tidak percaya tuh jadi 50-50. Ini dah terbukti kesahihan cerita bila ada orang jumpa bangkai buaya tembaga bersaiz 5.48meter dan seberat 1 tan di pantai Tanjung Agas, Port Dickson. SUNGGUHLA BESAR BUAYA nih...

Yang menjadi kemusykilan di kepala otak aku.....

Tak kan la buaya nih tinggal 'sesekor' kan??
Musti ada anak pinak dia kan???
Musti dia nak membiak jugak kan??
Kan??Kan??Kan????????

Kalo tak, sure buaya nih "mati kutu" & "jiwa kacau"nye tinggal 'sesekor'. Hehehe..Bole??Adei...tambah takut la aku nak mandi kat pantai Port Dickson..tak boleh la nak naik banana boat (isk..isk..isk..dah datang dah 'kechildishan' aku).Huwaaaa......

Nih ada sedikit nasihat kepada 'Sang Buaya':-

Buaya oh buaya...
Kau buat aku risau
Kau buat aku takut

Buaya oh buaya...
Duduklah kau diam-diam di dalam sungai
Jangan merantau ke lautan dalam

Buaya oh buaya...
Nyahlah kau dari pantai Port Dickson
sebelum kau diburu & dibunuh oleh manusia

Isk..apalah yang aku melalut nih.Layankan jerk la kepala gila aku yang tetibe nih ek..

Last message:

" Kepada PERHILITAN, TOLONG lakukan siasatan SEGERA tentang kewujudan bangkai buaya ini dan CARI serta HALAU lah juga ANAK PINAK BUAYA nih ke tempat asal mereka. Jikalau TINDAKAN tidak diambil, alamat ramailah orang tak mau ke Port Dickson lagi untuk bercuti dan bersuka-ria"

SEKIAN, TERIMA KASIH



Isnin, 2 Ogos 2010

Vacation Utara (Part 2)

Fifth Day, bermula Majlis Berendoi Alya & Bismi. Tomel kan dedua baby nih. Alya baru jerk 2 bulan & Bismi plak 3 bulan. Beza sebulan jerk. Thanks to PakSu GG sebab buat majlis berendoi utk Bismi sekali. Juga tak lupa kepada semua family Kedah yang bertungkus lumus memasak dan bekerjasama bagi menjayakan majlis berendoi nih..Cayang cemua & korang memang "THE VAST" la. Setelah settle jerk majlis, kitorang berangkat pulang. Tapi bukan pulang ke KL tapi singgah lagi ke Penang. Ada 1 tempat yang kitorang miss out nak pergi. Mana lagi kalo bukan Batu Feringgi. Malam tuh kitorang berjalan sepanjang Batu Feringgi sambil bershopping & mencuci mata (tgk pak arab & mat saleh hensem..Sshhhh).Skali skala. Penat shopping, kitorang tido jerk kat hotel berdekatan dan balik KL keesokannya.

As a whole, nih percutian yang paling banyak tempat persinggahan. Walaupun penat tapi best.


My Little Pumpkin

Alya (2month) & Bismi (3month)


Ahad, 1 Ogos 2010

Vacation Utara (Part 1)

Update skit dari vacation aku yang lepas. (part 1)

First day, kitorang singgah Penang hanya utk makan mee udang sahaja kat Teluk Kumbar. Memang best giler mee udang dia. Kalah lah mee udang Sg. Dua. Location pun not bad. Hampir dengan port kapal-kapal nelayan. Lagi plak, kitorang sampai sana petang. Memang tepat pada masa nelayan bawak balik berduyun ikan-ikan yang fresh dan dijual dengan harga yang tersangat murah. Siap boleh 'nego' lagi. Kalo rumah aku kat Penang, rasa aku borong jerk semua ikan-ikan kat situ. Then, kitorang pun singgah umah 'Kak Tun' dan bermalam kat sana. Sempat jugak sebelum bola start, Kak Tun ajak kitorang 'pekena' nasi kandar. Tersangat lazat. Walau perut nih dah penuh dengan mee udang tapi kami sumbat gak. Thanks Kak Tun & Abg Nam. Korang memang best.

Depan kedai Mee Udang

Second day, mama & papa ajak Amin & Bismi naik ferry. Punyalah excited Amin tengok laut. Balik-balik tunjuk kat laut sambil cakap 'Fish', 'Mama Fish', 'Papa Fish'. Nasib dia tak ajak kitorang berenang time tuh. Kalau tak, haru jugak dibuatnya.Bismi plak dok diam dalam pangkuan. Yelah, baru 2 bulan. Tak tau benda lagi. Tunggu besar skit sure becok mulut dia cam Along Amin. Lepas merayap 1 Penang, kitorg terus gi umah Tok Wan, Kedah.Malamnye, kitorang belanja family Kedah makan malam kat Old Village. Menariknye tempat ni, dia dibina di tebing sungai. Cantik & takut gak aku..Manalah tau, tengah syok-syok makan.Tetiba ada buaya muncul ke..isk mintak la dijauhkan. Jadi kitorang pilih port yang tinggi skit. Agak-agak tempat yang buaya tak boleh gigit, BOLEH?Hehehe..Bukan apa. Aku lagi suka makan dengan senang hati dari susah hati.:P Lagi plak, banyak anak buah termasuk anak aku masih kecil lagi. Jadi tak sesuai rasanya ambil port yang berada atas sungai atau tebing sungai. Merbahaya!Makanan kat Old Village pun memang best dan murah..BERBALOI-BALOI.

Kami sekeluarga di Old Village

Third day, kitorang sempat singgah ke rumah Paksu Lan. Nak tgk baby Paksu yang sebulan tua skit dari Bismi. Muka pun nak dekat serupa. Dedua comel. Lepas singah menyinggah beberapa tempat, kitorang gi Bukit Kayu Hitam. Dah alang-alang tuh, kitorang masuk sekali Thailand dengan family Abang Wan.Shopping barang-barang rumah, kasut, toy Amin & Bismi etc. Punya la round mencari patung Barney Amin. Nasib jumpa. Tuh hadiah dari Mama & Papa utk Amin. Hehehe..Barang-barang kat Thailand sememangnye murah. Tapi kena pandai tawar. Kalo tak memang mahal gak harganya. Yelah, mentang-mentang kitorang Malaysia. Mulalah diorang nak naikan harga. Thanks to Abang Wan & Mak Su sebab bawak kitoang masuk Thailand walaupun tak ada passport. Huhuhu...Lain kali kita pergi lagi yak. Settle bab-bab shopping, kami terus ke Chalet Amin di Perlis (buat kat tanah mak &ayah angkat aku, Mama & Abah Chob) untuk menunaikan janji kami nak tido kat sana. Yelah, sejak chalet nih dibuat kitorang tak pernah balik tido. Sekadar singgah jerk. Kalo tido pun kat rumah Ayah Mat (ayah angkat yg ke-2 di Perlis). Tuh yang menimbulkan kemarahan Ayah Chob. Chalet dah buat tapi anak-anak tak mau tidok.Huhu..sorry ayahanda.

Sama tak muka Amani & Bismi?

Hari seterusnya, kitorang gi kenduri kahwin adik angkat aku, Aishah (anak Ayah Mat). Meriah jugak kendurinya. 3 hari 2 mlm tuh. Makanan memang amat best..macam-macam ada. Puaslah anakanda makan especially ayam kampung. Memang favourite anakanda. Lepas kenduri, kitorang merayap plak gi Taman Ular. Bawak anak-anak buah & Amin gi jejalan sekitar Perlis. Seronok la tengok depa. Dah habis round Perlis, kitorang berangkat balik ke Kedah balik sebab nak buat persiapan untuk Majlis Berendoi plak. Sampai je umah Tok Wan, Amin terus bukak baju mandi kolam ngan sepupu-sepapat dia sampai taknak keluar dari kolam. Jenuh gak lah nak pujuk Amin kuar dari kolam tuh. Bukan apa, takut dia kena batuk @ selsema jerk. Malamnya, kitorang buat game untuk 1family. As usual, kalo dah semua berkumpul memang umah Tok Wan jadi riuh & gamat dengan kerenah masing-masing. Bukan anak-anak jerk, mak ayahnye pun tak terkecuali. Ada jerk yang buat lawak spontan & yang pasti HARU dibuatnye. Tambah lagi kalo Tok Wan pun join skali. Lagi lah RIUH.

kitorang bersama anak-anak buah

aku & family Ayah Mat
malam sebelum kenduri

family yang HAPPENING!

Amin & sepupunya

Khamis, 29 Julai 2010

Tajul Muluk

Terkenang dulu masa zaman kecik-kecik, Tok Tam (adik kpd arwah Tok Mak) pernah ajar aku pasal 'tajul muluk'. Dia kata aku boleh ganti dia jadi dukun.Hahaha..kelakar plak bila terkenang balik. Walhal time tuh aku nak belajar sebab busan tak ada aktiviti kat rumah Tok Mak.Ble? Isk..kalo Tok Tam tahu, mahu dia maki aku. Tapi aku ikhlas belajar dengan dia. Tak rugi wa cakap lu.

Seingat aku, buku 'tajul muluk' dia langsung tak cantik tapi kandungannya amat-amat berguna. Kalau nak belajar 'tajul muluk' ni, korang kena fasih tulisan jawi kalo tak memang korang tak akan dapat belajar & faham punyalah sebab kiraanya pun kena jawi. Nasib mamy hantar aku pergi sekolah agama awal. Kalo tak, aku pun 'hanyut 'tak tau tulisan jawi.Dan sampai skang nih aku dok mencari buku yang aku tulis dlu-dlu. Sayang...ntah manala pergi. Kalo ada, aku boleh gak jadi 'tokmoh' korang kan..boleh tilik sana sini..Hahaha

Akibat excited yang terlebih, aku terus type 'tajul muluk' kat search engine. Tetiba jumpa satu web nih yang agak menarik juga info dia untuk aku kongsi bersama korang. Ada betul & ada yang salah gak. Ini bukan lah sejibik cam kitab aku belajar tapi boleh la cuba untuk suka-suka.Dalam banyak-banyak, aku suka betul dia ramalkan rahsia zodiak lelaki & rahsia mengenal lelaki dari bulan kelahiran Islam. Cam betul la weh..exactly true..I Like..huhu

Kalau korang nak cuba,boleh klik di sini

Enjoy!!

Rabu, 28 Julai 2010

Picture from Amin's BirthdaY

Antara pictures time birthday party Amin...
Yang lain, sila tengok Facebook yak..

Welcome to Amin's Birthday Party

My Happy Family

I like Stripe..
Mama borek, Bismi Rintik

Londehla pipi Bismi kena cium dgn Pak Tam

Memalu Amin time nak potong kekOrang suruh bina menara
Amin merobohkan menara
Isk..isk..isk...

As a whole, birthday party Amin berjalan dengan lancar.
Dan yang PASTI, Amin tersangat HAPPY dengan birthday celebration nih.

Terima kasih kepada Mamy, family & kengkawan yang hadir.
Kedatangan korang merupakan suatu penghormatan buat aku & family.
Mohon maaf jika ada kekurangan di sana sini.

Doa Waktu Pagi

Marilah kita mulakan pagi ini dengan berdoa kepada Allah s.w.t.

1. *Sesungguhnya kami terjaga di pagi hari dengan (kesedaran bahawa) Kerajaan(bumi dan segala isinya) ini seluruhnya milik Allah. Dan segala puji bagi Allah, tiada sekutu baginya tiada Tuhan selain dia dan kepada-Nya kami akan dibangkitkan.*(3x)

2. *Kami terjaga di pagi hari dalam fitrah Islam dan kalimat ikhlas dan dalam agama nabi kami,Muhamad SAW dan dalam millat(ajaran) bapa kami Ibrahim yang hanif(lurus) sedang dia bukan seorang musyrik. *(3x)

3. *Ya Allah, pada pagi ini kami nikmati afiat pemberianMu(keselamatan dari mara bencana) dan terjaganya rahsia-rahsia(dosa-dosa)ku, maka sempurnakan nikmat-Mu, afiat-Mu dan penjagaan-Mu itu atasku,didunia dan akhirat.* (3x)

4.*Ya Allah nikmat apa saja yang aku peroleh di waktu pagi hari atau seseorang diantara makhluk-Mu sebenarnya adalah dari-Mu, yang Esa dan tidak bersekutu, maka bagimu segala puji dan syukur.*(3x)

Jumaat, 23 Julai 2010

Happy Birthday Amin!!

Selamat Hari Lahir yang ke-2 anakandaku,
Muhammad Yushairil Amin.

Mama & Papa
harap anakanda akan menjadi
insan yang baik, bertanggungjawab, cemerlang & soleh.

Mama & Papa
akan sentiasa 'MENDIDIK' & memberi yang 'TERBAIK'
untuk masa depan anak-anak

Sentiasa Ingat!

Mama & Papa
always love you
&
you will always be our
'Little Shin Chan'


p/s: Cam nih la muka Amin kalo merajuk dgn Mama & Papa